Design Center Stuttgart

De Internationale Designpreis Baden Württemberg is al vele jaren een vast onderdeel van het Duitse competitielandschap. Ontwerpers en bedrijven uit de hele wereld dienen jaarlijks hun meest innovatieve product- en conceptoplossingen in en gaan de strijd aan voor het meest voortreffelijke en toekomstbestendige design. De gerenommeerde designprijs staat in hoog aanzien in binnen- en buitenland en wordt met name gewaardeerd om zijn serieuze en niet-commerciële karakter. Er doen bedrijven en designers aan mee in verschillende categorieën, zoals productie, montage, logistiek evenals bad, sanitair, wellness.

Naar de bekroonde producten
Ontwerpers Adolf Babel
Design Plus

De wedstrijd Design Plus van de beurs in Frankfurt is een van de belangrijkste brancheoverstijgende keurmerken voor innovatief design. Met de naamsuitbreiding Design Plus powered by ISH zetten in de toekomst twee gevestigde merken gemeenschappelijk de uitmuntende producten centraal en zorgen zo nog sterker dan voorheen voor een succesvolle communicatie. Ook in 2011 richt de wedstrijd zich op alle exposanten van de ISH. De onderscheiding Design Plus powered by ISH wordt gegeven voor het meest voortreffelijke en bijzonder innovatieve design. Daarbij spelen o.a. de criteria bescherming van het klimaat, energie-efficiëntie en duurzaamheid een belangrijke rol. Voor fabrikanten en designers is de onderscheiding Design Plus een voortreffelijk marketinginstrument. Het geeft aan dat de consument op bovengemiddeld hoge productkwaliteit kan rekenen.

Naar de bekroonde producten
Designpreis der Bundesrepublik Deutschland

De Designpreis is de officiële designonderscheiding van de Bondsrepubliek Duitsland. Het vormt het middelpunt van het designstimulerende beleid van het Duitse ministerie voor economie en technologie. Sinds 2006 wordt de onderscheiding jaarlijks uitgereikt aan voortreffelijk vormgegeven producten op het gebied van product- en communicatiedesign. Voor de Designpreis kunnen bedrijven zich niet aanmelden, ze worden genomineerd door ministeries en senatoren van economische zaken van de Duitse deelstaten, of door het landelijke ministerie voor economie en technologie. Voorwaarde is echter dat een product al met een nationale of internationale prijs onderscheiden is. Geen andere designprijs stelt zulke hoge eisen aan de deelnemers. Hierdoor wordt de Designpreis der Bundesrepublik Deutschland door veel opinieleiders in de designwereld als de “prijs der prijzen” beschouwd. Daarnaast ontving een jonge designer in 2010 en 2011 een prijs voor jong talent, waaraan een geldbedrag was verbonden.

Naar de bekroonde producten
Ontwerpers Günther Horntrich NOA
Designpreis Deutschland

Het beste design verdient de beste prijs. Preciezer uitgedrukt: de German Design Award. Deze wordt jaarlijks uitgereikt door de Duitse raad voor vormgeving voor uitstekende prestaties in product- en communicatiedesign. Ook designpersoonlijkheden worden onderscheiden. Bovendien worden jonge designers geëerd met een prijs voor jong talent, waaraan een geldbedrag verbonden is. De Duitse designprijs is de belangrijkste prijs van de raad voor vormgeving en de prijs van de prijswinnaars. Een onderscheiding voor uitstekend werk. Daarbij worden alleen werken geselecteerd die zowel vernieuwend als verkoopbaar zijn en die hun verkoopbaarheid al hebben bewezen. De wedstrijd wil innovatieve en internationale designtrends opsporen, laten zien en belonen. Kortom: design dat het verschil maakt. Dat houdt in dat alleen de allerbesten kunnen meedoen. En kunnen winnen.

Naar de bekroonde producten
Ontwerpers Code.2.design NOA
DP3D Goldene Flamme

Doel van de DP3D is het benadrukken van het belang van een driedimensionale merkvoering in een tijd van toenemende synergie in de markten, mediale overprikkeling en verhoogde concurrentie. Bekroond worden daarom artistieke prestaties waarin het bedrijfsmerk met zijn identiteit en waarden duidelijk terugkomt in de vormgeving. De DP3D wil met de “Goldene Flamme” een wegwijzer zijn om de context tussen design en merk te forceren en daardoor een nieuwe aanpak voor de meetbaarheid van 3D-design tot stand te brengen. De Goldene Flamme is een speciale prijs van de DP3D. Er worden vijf winnaars onderscheiden in de categorieën Bouwwerk | bedrijfsgebouwen, Belevingswereld | binnenhuisarchitectuur en Productwereld | gebruiksvormgeving, Belevingswereld | tijdelijke architectuur, Productwereld | gebruiksvormgeving | consumptiegoederen en Inrichtingswereld | meubels. Bovendien reikt de jury drie speciale prijzen uit voor: convergentie van alle driedimensionale maatregelen van een onderneming, beste integrale ambassadeur van de Duitse designcultuur en beste uitgeverij m.b.t. het thema 3D.

Naar de bekroonde producten
German Design Award Special 2016

De Duitse Design Award is de internationale premium prijs van de Design Council en is een van de meest erkende designwedstrijden wereldwijd. Het registreert elk jaar van unieke design trends.

Naar de bekroonde producten
Ontwerpers
GOOD DESIGN

De Good Design Award behoort tot de oudste designprijzen die wereldwijd uitgereikt worden en kan dus op een lange traditie bogen. De prijs is al in 1950 door Edgar Kaufmann jr. opgericht en wordt jaarlijks aan hoogwaardige en innovatieve designs uitgereikt. Organisator en oprichter van de Good Design Award is het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design. Het is het meest prestigieuze culturele instituut van Chicago en het enige museum in zijn soort in de Verenigde Staten van Amerika. Met jaarlijks rond de 3000 kandidaten uit meer dan 40 landen is de Good Design een van de meest begeerde trofeeën. De jury, die bestaat uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, internationale diplomaten en professionals uit de design- en kunstwereld, beoordeelt vooral de volgende criteria: innovatie, vorm, materiaal, constructie, concept, functie, gebruikswaarde en esthetische indruk van de producten.

Naar de bekroonde producten
iF

De iF design award is sinds de invoering in 1953 een bestendig, vooraanstaand keurmerk als het gaat om “uitmuntende” vormgeving. Voor iedere koper van designproducten is de iF-onderscheiding een hulpmiddel om zich in de markt te oriënteren, want dit keurmerk toont de wil tot innovatie en de moed om de vergelijking met de concurrentie aan te gaan. Met jaarlijks meer dan 1100 deelnemers uit meer dan 30 landen behoort de iF design award tot de belangrijkste competities ter wereld. Uit de ongeveer 2300 ingediende producten kiest de internationale jury van experts de winnaars van het iF-label. In de iF-expositie op het beursterrein geven hun producten zeven maanden lang bijna 300.000 bezoekers een indruk van de actuele stand van zaken in het design. In totaal vormen vijf onafhankelijke, gelijkwaardig naast elkaar staande designcompetities de basis voor het dienstenspectrum van iF: de iF product design award, de iF communication design award, de iF design award china, de iF material award, de iF brand award best of CeBIT, de iF concept award en de iF gold award.

Naar de bekroonde producten
pro-K

pro-K bundelt en vertegenwoordigt de belangen van de fabrikanten van halffabrikaten en consumptieproducten uit kunststof, en die van hun toeleveranciers. Onder het motto “kunststof: grondstof van de 21e eeuw” heeft pro-K zich tot taak gesteld de veelzijdige toepassingsmogelijkheden, het enorme potentieel en de prestaties van kunststof te demonstreren, het imago van kunststof en de daaruit gemaakte producten actief te verbeteren en zijn leden bij hun marktactiviteiten te ondersteunen. Op nationaal en Europees niveau zet pro-K zich in op het gebied van scholing en bijscholing, toepassingstechniek, bedrijfseconomie, standaardisering, technische marketing, marktobservatie, handelsmerkbescherming, pr en belangenbehartiging. Met de onderscheiding “Product van het jaar” worden al 30 jaar lang innovatieve, creatieve en functioneel uitstekend vormgegeven producten uit kunststof bekroond. De ingediende producten worden in negen categorieën beoordeeld door een eersteklas, onafhankelijke jury van experts. In totaal worden er achttien producten onderscheiden. De winnende producten worden op een speciale tentoonstelling op de grootste consumptiegoederenbeurs ter wereld, “Ambiente” in Frankfurt am Main, geëxposeerd en verdienen de toegangseis voor de Designpreis der Bundesrepublik Deutschland.

Naar de bekroonde producten
Ontwerpers Günther Horntrich
red dot design award

Het Design Zentrum Nordrhein Westfalen heeft met de red dot design award een van de internationaal toonaangevende competities gecreëerd. Alleen al in het jaar 2011 registreerde het centrum meer dan 14.000 aanmeldingen uit meer dan 70 landen. De onderscheiding, de “red dot”, heeft zich een positie verworven als een van de meest begeerde internationale kwaliteitskenmerken voor uitstekend design. De onderscheiden producten worden door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen minstens een jaar lang in het red dot design museum tentoongesteld. Het voortreffelijke jurywerk zorgt ervoor dat de wedstrijd over een uitstekende reputatie beschikt en internationaal erkend wordt. De samenstelling van de jury wisselt jaarlijks, zodat een hoge mate van objectiviteit en eerlijkheid gegarandeerd wordt. De ingediende producten worden op verschillende criteria beoordeeld, waaronder innovatie, functionaliteit, formele kwaliteit, duurzaamheid, ergonomie, symbolische en emotionele waarde en het zelfverklarende aspect van een product. Om de grote verscheidenheid binnen het vakgebied design zorgvuldig te kunnen beoordelen, is de red dot design award onderverdeeld in de verschillende disciplines “red dot award: product design”, “red dot award: communication design” en de “red dot award: design concept”, die sinds 2005 jaarlijks in Singapore uitgeloofd wordt.

Naar de bekroonde producten
universal design award

universal design award Alle inzendingen voor de universal design award worden kritisch beoordeeld en getest door zowel een jury van experts als een jury van consumenten. De beoordelingscriteria zijn: brede en flexibele inzetbaarheid, eenvoudige en intuïtieve bediening, veiligheid en fouttolerantie, interculturaliteit en rentabiliteit. Alle deelnemende inzendingen – of het nu gebouwen, producten of diensten zijn – komen zowel in aanmerking voor de universal design award als voor de titel universal design consumer favorite. De jury van experts bestaat ieder jaar weer uit gerenommeerde ontwerpers en architecten, die in hun eigen werk veel aandacht besteden aan het thema ‘universal design’. Deze ervaren jury reikt de universal design award uit. De consumentenjury van de universal design award bestaat uit 100 personen van verschillende leeftijdscategorieën en uit verschillende beroepsgroepen. Zij nemen de inzendingen onder de loep en kiezen de universal design consumer favorite.

Naar de bekroonde producten
Ontwerpers Code.2.design